Nu we vaker thuis zijn, willen we ons thuis ook fijn voelen. Daarom klussen we veel in en om het huis. Alle beetjes helpen om je huis gezelliger, mooier en veiliger te maken.
Beschermen van je huis
De komende weken hoor je hoogstwaarschijnlijk regelmatig tips voorbij komen om in en om je huis voor een betere veiligheid te zorgen. Vandaag starten namelijk de Nationale Inbraakpreventie Weken, waarin de gelijknamige stichting samen met partners en overheden pleit voor meer aandacht voor het beschermen van je huis.
De stichting is onafhankelijk en heeft als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daarmee bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Dat lijkt te lukken: in 2012 werd er in Nederland bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2019 was dit gedaald tot onder de 40.000.
Hoewel het aantal inbraken de laatste jaren dus sterk is gedaald, is elke inbraak er natuurlijk nog steeds één te veel.
Gereedschap en fietsen
Er is nog steeds veel werk aan de winkel, stelt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Zo namen in de afgelopen acht maanden, toen veel meer mensen dan gewoonlijk thuis werkten, de inbraken in schuurtjes en kelderboxen bijvoorbeeld flink toe. 'Dat is voor inbrekers een logische stap. Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel. Als veel mensen thuiswerken, ligt een woonhuis minder voor de hand. Dan proberen ze een schuurtje, berging of kelderbox, waar mensen vaak minder zicht op hebben.'
Slechts 30 procent van de schuren of bergingen is volgens de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken beveiligd met een goed slot en een nog kleiner deel van deze ruimtes heeft een bijzetslot. Staal: ‘We merken in de praktijk bovendien dat het vaak te veel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten, dus het bijzetslot wordt meestal niet gebruikt.’
Volgens Staal is dat erg jammer, want uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, blijkt dat de waarde van spullen in schuur of kelderbox soms oploopt tot wel 7.000 euro. ‘Denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen.’
Oogje in het zeil
Ook dit jaar is Ring weer partner van de Nationale Inbraakpreventie Weken, want het beveiligen van je hele huis is eenvoudiger dan ooit tevoren.
Daarom delen we graag wat tips met je:
Heb jij ook een paar - elektrische - fietsen in de schuur staan? Dan kun je een oogje in het zeil houden door bijvoorbeeld een camera in de schuur of garage te plaatsen, zoals een piepkleine Indoor Cam. Je kunt ook buiten de schuur een camera plaatsen - tegenwoordig zijn er zelfs veel apparaten die draaien op zonne-energie.
Steeds meer Nederlanders stappen over op een videodeurbel - dit schrikt niet alleen inbrekers af, maar is ook handig om te zien wie er voor de deur staat als je toevallig net in een vergadering zit. De Ring Video Doorbell 3 Plus biedt verbeterde bewegingsdetectie in vergelijking met oudere videodeurbellen, met een close-up-zone, en verbeterde wifi. Het beste van alles is dat je het hele plaatje ziet met Pre-Roll - de eerste keer dat we deze functie introduceren bij deurbellen van Ring en de eerste dergelijke functie voor deurbellen op batterijen.
Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat veel Nederlanders overwegen een alarmsysteem aan te schaffen. Je beveiligt je hele huis het eenvoudigst met Ring Alarm. Bijkomend voordeel: je kunt hiermee sensoren aan je deuren toevoegen. Werk je bijvoorbeeld thuis en heb je kinderen? Dan hoor je het direct als een van de kinderen een deur opent, door bijvoorbeeld een alarm of een melding op je telefoon. Handig als je bijvoorbeeld aan een drukke straat woont.
Benieuwd naar nog meer tips? Op www.inbraakmislukt.nl staan in het kader van de Nationale Inbraakpreventie Weken diverse tips om het inbrekers niet te gemakkelijk te maken. Hier lees je meer tips van Ring over hoe je het inbrekers niet te gemakkelijk maakt.