Zomerbeveiliging: beveilig je huis tijdens je vakantie

Zomerbeveiliging: beveilig je huis tijdens je vakantie

Het is bijna zomer. Voor veel mensen betekenen de temperatuurverandering en de langere dagen dat het tijd is voor een welverdiende strandvakantie, een uitstapje op het platteland of een verre reis.

Wat je ook besluit te doen deze zomer, heb je al gedacht aan de beveiliging van je huis tijdens je afwezigheid?

We besteden wel veel aandacht onze koffers inpakken, onze huisdieren onderbrengen en onze accommodaties boeken, maar we vergeten vaak de beveiliging van het huis dat we achterlaten.

Waarover moeten we ons zorgen maken?

Met meer buitenlandse vakanties in vergelijking met de afgelopen zeven jaar, en met een stijging van het aantal boekingen van 12% in vergelijking met 2018[1], genieten meer gezinnen dan ooit in heel Europa van hun vakantie.

Dit betekent dat er steeds meer woningen leeg achterblijven tijdens gezinsuitstapjes en vakanties in het buitenland.

Hoewel dit voor de meesten vaak de enige optie is (in plaats van iemand in te huren die op je huis past), is een leeg huis kwetsbaarder voor gerichte inbraken, zeker met het toenemende aantal inbraken.[2] Veel inbrekers zijn gelegenheidsdieven en wanneer het er naar uitziet dat een bewoner op vakantie is, zullen ze eerder geneigd zijn hun geluk te beproeven.

Statistisch gezien vindt bijna driekwart van de inbraken plaats via de hoofdingang, de voordeur. 44% van de mensen heeft geen maatregelen genomen om hun huis te beschermen.[3]

Houd je huis veilig deze zomer

Voor meer gemoedsrust tijdens deze vakantieperiode hebben we een eenvoudige gids samengesteld om je huis veilig te houden tijdens je afwezigheid.

De basis

Het ligt misschien voor de hand, maar de beveiliging van je huis begint met enkele basisprincipes. Doe het volgende voordat je op reis gaat:

Sluit alle deuren en ramen af

Er vinden verrassend veel inbraken plaats omdat mensen vergeten alle deuren en ramen af te sluiten. Niet-afgesloten deuren en ramen zijn een open uitnodiging voor inbrekers. Het is dus van groot belang ze altijd goed te controleren voordat je je huis verlaat, zeker wanneer je langere tijd weg blijft.

Verstop geen reservesleutels

Veel bewoners verbergen nog altijd een set reservesleutels ergens voor hun huis. Dit is een slechte gewoonte en een enorm veiligheidsrisico. Je sleutel is nooit zo goed verstopt als je denkt en ervaren inbrekers kennen de meeste geheime bergplaatsen. Als je hebt geregeld dat een buurman of vriend je post moet controleren tijdens je afwezigheid, is het uitlenen van een reservesleutel een veel veiliger alternatief.

Laat je buren weten dat je weg bent

Vraag buren die je vertrouwt om je huis tijdens je afwezigheid in de gaten te houden. Geef je buren, om het ze makkelijker te maken, zo veel mogelijk praktische tips, zoals de planten wekelijks water geven, regelmatig de brievenbus controleren, en de gordijnen zo nu en dan opendoen.

 


Wat kun je nog meer doen om je huis te beveiligen?

 

Verlicht donkere hoeken

Inbrekers houden van duisternis, omdat ze dan minder zichtbaar zijn voor voorbijgangers en buren. Daarom zijn gelegenheidscriminelen met name 's nachts actief wanneer de zichtbaarheid minimaal is.

Door verlichting te installeren die via een tijdschakelaar 's nachts wordt ingeschakeld of die via een app op je mobieltje kan worden bediend, maak je het inbrekers meteen veel lastiger om ongezien te blijven.

Eén optie hiervoor is de serie bewegingsgeactiveerde buitenbeveiligingscamera's van Ring die zijn uitgerust met ingebouwde schijnwerpers, een sirene en tweerichtingsspraak. Via deze apparaten kun je vanaf elke locatie ter wereld iedereen die voor je deur staat zien, horen en met hen spreken via je mobiele telefoon. 

Met een sirene die je via de Ring-app op je telefoon kunt activeren, kun je nietsvermoedende, ongewenste bezoekers afschrikken en ook je buren waarschuwen, zelfs wanneer je weg bent. 

Bevestig je aanwezigheid

Hoe beter je beveiligingsoplossingen zichtbaar zijn, hoe minder waarschijnlijk het is dat de inbrekers je huis zien als een gemakkelijk doelwit. Door camera's aan te brengen om je huis te bewaken en te beschermen worden ongewenste gasten om te beginnen ontmoedigd je huis te benaderen. Zorg ervoor dat bij het installeren van je apparaten wordt voldaan aan alle relevante voorschriften.

Naast een afschrikeffect geeft het assortiment van Ring, met Video Doorbells, Spotlight Cams en Floodlight Cams, je de mogelijkheid om je voordeur, oprit, of achtertuin live vanaf je smartphone in de gaten te houden.

Via de ingebouwde bewegingssensoren ontvang je een melding als er (ongewenste) activiteiten bij je woning plaatsvinden en kun je onmiddellijk actie ondernemen door de juiste personen op de hoogte te stellen.

Bescherm ook de binnenkant van je huis

Als extra maatregel is het ook goed om de binnenkant van je huis te beveiligen, zodat je tijdens je afwezigheid over een extra meldingssysteem beschikt bij een inbraak .

Met de Stick Up Cam van Ring voor binnen en buiten, krijg je een bewegingsgeactiveerde melding wanneer iemand binnen het zichtveld van het apparaat komt.

Plaats de Stick Up Cam subtiel op een boekenplank of raamkozijn voor optimaal zicht op je woonkamer, keuken of slaapkamer. Op die manier weet je zeker dat er niets in je huis gebeurt terwijl je geniet van je zomervakantie.

Geniet van je vrije tijd

De zomervakantie is de ultieme periode om te doen wat belangrijk voor je is. Of het nu gaat om een strandvakantie, een wandeltocht door de bergen, of tijd doorbrengen met je dierbaren. 

Voor gemoedsrust tijdens je afwezigheid adviseren wij meerdere genoemde adviezen te combineren voor meer veiligheid. Zorg eerst voor een goede basis: afgesloten deuren en ramen, geïnformeerde buren en geen reservesleutels op voor de hand liggende plaatsen.

Door deze basishandelingen te combineren met slim opgezette beveiliging - buitenverlichting wanneer het donker is, bewegingsgevoelige camera's en de mogelijkheid je huis te bewaken via je smartphone, ben je goed voorbereid op een zorgeloze vakantie.

Voel je veilig en geniet van de zon.

 

  

[1] 2019 travel trends report (reistrendsrapport 2019), ABTA

[2] Increase in theft rates from 2017-2018 (gestegen diefstalpercentage van 2017-2018), Money Super Market

[3] Hoe veilig is je huis? Money Super Market

Deel dit artikel

Andere verhalen

Categorieën