Checklist om je woning te beschermen: wat je moet doen voordat je op vakantie gaat

Checklist om je woning te beschermen: wat je moet doen voordat je op vakantie gaat

Rond de feestdagen is het voor iedereen druk. Met alle aandacht gericht op het scoren van de beste online koopjes en het plannen van de perfecte feestmaaltijd, vergeet je makkelijk wat er thuis gaande is.

Maar als je op vakantie of familiebezoek gaat, is het huis kwetsbaar voor inbraak en diefstal. Gebruik daarom de onderstaande tips voor het beveiligen van het huis als je weggaat in deze feestelijke periode.

Beveilig het huis fysiek

Inbrekers kunnen je eigendommen niet stelen als ze het huis niet binnen kunnen komen. Deze extra voorzorgsmaatregelen kun je nemen voordat je het huis onbeheerd achterlaat.

Bewaar geen reservesleutels buiten het huis

Inbrekers zijn verrassend goed in het vinden van reservesleutels. Volgens de statistieken vonden in 2014 meer dan 6.000 inbraken plaats waarbij de inbreker een reservesleutel had gevonden.

Haal alle reservesleutels weg die je buiten bewaart voordat je weggaat. Je kunt ook nepreservesleutels verstoppen in een sleutelkluisje. De inbreker verdoet hiermee tijd en dat kan een inbraak voorkomen.

Beveilig de ingangen

Deuren en ramen zijn de meest kwetsbare plekken van het huis. Controleer alle sloten goed voordat je weggaat en overweeg deze tips voor het beveiligen van de ingangen:

 • Vervang holle houten deuren door stalen deuren; inbrekers trappen hol hout makkelijk in.
 • Schakel de garagedeuropener uit zodat dieven de garagedeur niet kunnen openen met een universele afstandsbediening.
 • Beveilig schuifdeuren met een lang stuk hout of metaal dat je tussen de deur en de muur plaatst.
 • Monteer veiligheidsbijzetsloten. Veel inbrekers slaan ramen in om deuren te kunnen openen, maar met bijzetsloten waarvoor sleutels nodig zijn kun je dit voorkomen.

Geef de indruk dat je thuis bent

Dieven kennen alle tekenen die erop wijzen dat een gezin niet thuis is. Die tekenen zijn voor inbrekers een aanleiding om in te breken. Daarom is doen alsof je thuis bent terwijl je weg bent een van de meest effectieve manieren om een inbraak te voorkomen.

Houd klusjes bij

Als je het huis onbeheerd achterlaat, bedenk dan hoe je de omgeving van het huis kunt bijhouden:

 • Is er kans op sneeuw, regel dan van tevoren dat iemand sneeuw komt ruimen als het gesneeuwd heeft.
 • Ga je weg in de lente of zomer, regel dan dat iemand het gazon maait.
 • Doe de gordijnen niet dicht, maar laat ze juist open. Net zoals je doet als je thuis bent.
 • Laat de post niet doorsturen, maar vraag een betrouwbare buur om de brievenbus te legen of de post van de deurmat te halen. Slimme inbrekers hebben het meteen in de gaten als ergens een paar dagen geen post wordt bezorgd.
 • Laat een gebruiker de containers aan de weg zetten op de vuilnisophaaldagen.

Automatiseer het huis

Dankzij nieuwe technologieën is het makkelijker om het huis te beveiligen als je weg bent. Met slimme, geautomatiseerde huisapparatuur kun je inbrekers het idee geven dat je gewoon thuis bent in plaats van op vakantie. Dat doe je zo:

 • Gebruik automatische timers voor de verlichting, zodat de lampen aangaan als het donker wordt.
 • Gebruik buitenverlichting die automatisch aangaat zodra er beweging in de buurt van het huis wordt waargenomen.
 • Er bestaan ook slimme stopcontacten. Hierop aangesloten elektronische apparaten kun je bedienen via een app, en dus ook aanzetten als je niet thuis bent.

Bonustip: stel de timers meerdere keren in. Pientere inbrekers hebben het door als dezelfde lampen steeds op dezelfde tijden aanspringen. Varieer met de tijden en gebruik apps om apparaten aan en uit te zetten en eventuele dieven in de war te brengen.

Schaf slimme huisbeveiligingsapparatuur aan

Slimme beveiligingscamera's en -apparatuur houden je verbonden met het huis, zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit.

Zo sturen Ring Video Doorbells bijvoorbeeld meldingen naar je smartphone, tablet en pc wanneer iemand op de deurbel drukt of de ingebouwde bewegingssensoren activeert. En met de gratis Ring-app kun je bezoekers zien, horen en spreken terwijl je op vakantie bent.

Extra beveiliging biedt de Stick Up Cam van Ring, een veelzijdige binnen-/buitencamera die je overal in de tuin kunt bevestigen. Net als de Ring Video Doorbells stuurt de Stick Up Cam je meldingen als hij beweging waarneemt. Je kunt de app gebruiken om mensen op je terrein te zien, horen en spreken.

Bescherm het huis met Ring Video Doorbell
Bescherm het huis met Ring Video Doorbell

Huur een huisoppas in

In plaats van doen alsof er iemand thuis is, kun je ook een betrouwbare huisoppas inhuren die op het huis past als je weg bent. De meeste inbraken vinden plaats omdat dieven een leeg en kwetsbaar huis herkennen. Met een huisoppas is het huis altijd bewoond.

Vermijd sociale media

Vertrouw je al je 'vrienden’ op sociale media? Keri McMullen vertrouwde haar Facebook-vrienden en liet ze weten dat ze die avond naar een concert ging. Een paar uur na haar bericht brak een van haar 'vrienden’ in haar huis in en plunderde de boel.

Als je op sociale media meldt dat je op vakantie gaat, doe dit dan in een besloten groep met alleen vrienden en familie die je volledig vertrouwt.

Bescherm het huis tijdens de feestdagen

Je kunt nooit te voorzichtig zijn als je het huis onbeheerd achterlaat, of je nu op vakantie gaat of de feestdagen doorbrengt bij familie. De feestdagen zijn al druk genoeg; een inbraak is niet iets waar je mee te maken wilt krijgen. Gebruik onze huisbeveiligingschecklist om het huis beschermd achter te laten voordat je onbezorgd van de feestdagen gaat genieten.