Een nieuw tijdperk voor de Goedheiligman.

Een nieuw tijdperk voor de Goedheiligman.

Sinterklaas staat bekend om zijn magische krachten, maar zelfs hij moet zich aanpassen aan de moderne tijd. De kindervriend loopt nog steeds geen huisje voorbij en heeft voor kinderen in Hoef en Haag iets extra’s aan zijn repertoire toegevoegd: een persoonlijke videoboodschap!
Het idee ontstond tijdens de coronalockdowns. Sint kon niet meer zomaar de huizen binnenwandelen. Wat te doen voor al die brave kindjes? Hij keek naar zijn grote boek en dacht na. Het was tijd voor een upgrade, besloot hij. Die oplossing kwam van hulp-Sinterklaas Stefan, die al jaren onmisbaar is voor de Sinterklaasbeleving in Hoef en Haag.
 

Van schoorsteen naar scherm

Stefans briljante idee? Videodeurbellen! Sinterklaas kon de kinderen niet persoonlijk ontmoeten, maar wel via het scherm. Hij schakelde zijn Pieten in om alles te regelen. 

 
"We gingen dus digitaal," zegt Sint met een knipoog. Belpiet, altijd een beetje verstrooid, probeerde eerst met een oude bakelieten telefoon te videobellen, maar dat werkte natuurlijk niet. "Hij snapte toen pas dat we kindjes gingen verrassen via videodeurbellen,” lacht Hoofdpiet.

Sinterklaas' digitale huisbezoeken

Kinderen kijken altijd verbaasd op als Sinterklaas opeens op het scherm verschijnt. "Als ik niet door de schoorsteen of voordeur kan, dan maar via wifi!" grapt Sint. Soms hebben gezinnen ook binnen beveiligingscamera’s hangen, waardoor de kindjes een unieke video krijgen van de nachtelijke escapades van Sinterklaas. Van muisstille binnenkomst tot zijn vertrek met wortels voor Ozosnel. Dankzij moderne technologie blijft niets ongezien.

  

Een nieuwe traditie

Deze digitale bezoekjes waren eerst een noodoplossing, maar al snel zag Sinterklaas hierin een kans om een nieuwe traditie te beginnen. "Ik kan dit ieder jaar doen," vertelt hij. "Op die manier bereik ik alle kinderen, waar ze ook zijn." Al gaat er natuurlijk weinig boven een persoonlijk huisbezoek.

In de warmte van de huiskamers ervaart Sinterklaas bijzondere momenten.  Hier ziet hij de twinkeling in de ogen van kinderen, voelt hij de opwinding. "Elk huis heeft zijn verhaal," merkt de Sint op. “Die intieme sfeer maakt elk bezoek uniek.” Hij vertelt verhalen, luistert naar liedjes en weet dankzij zijn grote rode boek alles over iedereen in het gezin.  Zelfs over de vaders en moeders, die Sint ook in Hoef en Haag allemaal zeer goed kent. Het wordt pas echt grappig als de ouders echt geen idee hebben hoe Sint toch aan al die informatie komt. “Maar ook zij zijn kind geweest,” vertelt de Sint, “en ik ben dan wel oud, maar mijn geheugen werkt nog best.” 

 

De toekomst van het sinterklaasfeest

Sinterklaas kijkt vooruit. Hij ziet een wereld waarin hij zowel fysiek als digitaal aanwezig is. "De essentie van Sinterklaas gaat over verbinding, hoe we die ook maken," vat hij samen. Deze moderne benadering belooft de magie van Sinterklaas voor toekomstige generaties te bewaren.

Terwijl de schemering valt over Hoef en Haag, knippert er een videodeurbel. Sinterklaas is klaar voor zijn volgende bezoek.

Deel dit artikel